Magiaa ennen ja nyt (Hukantaival et al)

Magiaa ennen ja nyt

Sonja Hukantaival, Karolina Kouvola, Tiina Mahlamäki, Aleksi Moine


441 sivua
2024
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura


Uskomattoman kiehtovia silmäyksiä erilaisiin jännittäviin magiaperinteisiin sekä tapoihin nähdä magia. Nostan esiin muutamia kiehtovimpia artikkeleita seuraavaksi.

Janika Aho ja Katja Fält kirjoittivat kirkkomaalauksista ja magiasta artikkelissaan Maito, naiset ja paholaiset. Sattumalta artikkelissa mainittu Kalannin kirkko oli esillä myös 3. kesäkuuta tekemässäni historian valintakokeessa – olisinpa lukenut tämän luvun ennen sitä, kenties olisin saanut edes yhden lisäpisteen mainitsemalla Kalannin kirkon Piispa Henrikin legendaan liittyvän maalauksen ohella myös nuo magiamaalaukset.

Ilona Tuomen artikkelissa ”Sammakkoja leppäkirstuissa” vilkaistiin 1800-luvun Tuusniemelle ja siellä harjoitettuun taikuuteen. Erityisesti kiehtoi kuvaus siitä, kuinka poppamies eli turja Vupes paransi mielisairaan Paavo Poutiaisen. Vupeksen hahmo oli muutenkin mieleenjäävä.

Erityisen tunnettu Vupes oli käärmeistään. - - Vupes oli niin varma taidoistaan käärmeiden ”lumoojana”, että antoi 3-vuotiaan tyttärensä Ellin kantaa käärmettä käsissään. - - Vupes myös pilaili muiden kustannuksella käärmeidensä avulla. - - Kotonaan hän saattoi pelotella renkejä laittamalla käärmeen lakkinsa alle ja pyytämällä renkiä nostamaan hatun. Tätä temppua yritettiin kylällä matkia, kuitenkin niin, että yritys päättyi käärmeenpuremaan. Vupes haettiin apuun, mutta hän ei kiirehtinyt apuaan vaan totesi: ”Kun on lähtenyt urheilemaan, antaa nähdä mihin pystyy.” Lopulta Vupes ”kuitenkin heltyi, laittoi rohot ja mies pääsi pälkähästä.”

Toisaalta ihmettelen sitä, miten valtava määrä sammakoita pikkuruisissa leppäisissä ruumiskirstuissa on löytynyt juuri Tuusniemeltä.

Savotar 19.10.1907
  

Marko Nenosen ja Daria Kuznetsovan artikkeli Uusshamanismi Suomessa ja Venäjällä kuvasi paitsi nykyshamanismia Etelä-Siperiassa ja uusshamanismia Suomessa myös sitä, millaisia ongelmia Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on tuottanut tutkijoille. Venäjällä asuvien shamaanien shamanismiin on vaikuttanut Neuvostoliitto-vuodet sekä se, kuinka perinnettä on pitänyt rakentaa uudelleen Neuvostoliiton hajottua.

Kaiken kaikkiaan kirjan artikkelit nostivat paljon kiinnostavia asioita esiin. Pidin listaa lähdeviitteistä, jotka täytyy etsiä omiin käsiini. Vain tuon Savottaren raportin Tuusniemeltä löytyneistä sammakoista etsin välittömästi.

Tietokirjabingon kohtaan Kirjan on kirjoittanut vähintään kaksi henkilöä. 

Kommentit