Sodan pauloissa : militarismi suomalaisessa yhteiskunnassa (Susanna Hast & Noora Kotilainen

Sodan pauloissa

Militarismi suomalaisessa yhteiskunnassa

Susanna Hast & Noora Kotilainen

 

363 sivua
Gaudeamus
2024

 

Aijaijai. Nyt oli kova.

Tätä lukiessa reflektoin omaa militarismiani paljon. Vaikka en ole siinä mielessä militaristi kuin moni muu, huomaan omaankin ajatteluuni solahtaneen militaristisia sävyjä jossakin mielessä. Niiden ajatusten ja asenteiden purkamista pidän erittäin tärkeänä. Yhtenä tärkeimpänä tekijänä se, että usein pidän sotia elämän tosiasiana ja vääjäämättömänä asiana, jota ei voi välttää, ei sitten millään. Mutta se on sitä pessimismiä ja näköalattomuutta, joka ei kanna pitkälle. Juuri tuo ajattelu kylvää tulevien sotien siemeniä (tuo, ja nationalismi).

Sotien käyttö historiapolitiikassa herätti minussa kutkuttavan innon perehtyä aiheeseen lisää. Antti Häkkisen ja Mika Salasuon kirjoittama luku Nälän ja sotien kriisikertomukset suomalaisten sukupolvien ketjussa oli yksi suosikeistani juuri siksi.

Mediassa ym. näkemäni kritiikitön suhtautuminen Puolustusvoimiin on kaivellut minua jo hyvän aikaa, mutta tämän kirjan myötä havaitsin, että en ole vain kuvitellut tuota.

Teos sisälsi toinen toistaan kiehtovampia lukuja, joissa tarkasteltiin sotaa ja sotaan liittyviä asioita eri näkökulmista. Sota eläimiä vastaan oli tuokin kiehtova – ja lisäsi haluani ryhtyä johdonmukaisemmin vegaaniksi. Asepalvelus ja sukupuoli sekä asepalvelus ja seksuaalivähemmistöön kuuluminen…

Omien kognitiivisten dissonanssien havaitseminen sekä omien hatarien ajatusrakennelmien kyseenalaistaminen ovat aina tervetulleita. 

Sota on liian tärkeä asia jätettäväksi vain sotilaiden käsiin.

Tietokirjabingon kohtaan ajankohtainen ja tietokirjallisen maailmanympärimatkan kohtaan Suomi.

Kommentit